La urbanització d’un solar en el barri del Llombo d’Ontinyent ha requerit unes prospeccions arqueològiques del segle VII


La urbanització d’un solar en el barri del Llombo d’Ontinyent ha requerit unes prospeccions arqueològiques, ja que es situava molt aprop d’unes “subestructures de cronologia antiga indeterminada que van aparéixer en 2004, durant les obres d’apertura d’un nou carrer, el de les Monges Carmelites”,segons han explicat des de l’Ajuntament de la ciutat. En aquell moment es van documentar dos soterraments humans i fins un total de deu sitges, que formaven part d’un extens camp d’almenys 30. “Les estructures van ser datades del segle VII i es corresponien amb l’època visigòtica”, afegeixen fonts municipals.

A la zona adjunta sobre la què s’ha actuat ara, s’ha conclòs que “una vegada excavades i documentades les restes, els informes han determinat que les obres poden prosseguir com estaven projectades perquè no han aparegut estructures susceptibles de conservació in situ”, informen.

No obstant, en els treballs d’excavació arqueològica s’han localitzat i documentat la base d’un murs d’aterrassament, així com un nombrós conjunt d’abocadors i fons de sitja , molt arrasats i alterats, amb una complexa seriació cronològica.

Pot ser el més interessant és el registre moble, majoritàriament ceràmic i molt amortitzat, en el què apareixen fragments de gots vidrats en verd i manganés califal del tipus Paterna, ja d’època cristiana. Cal destacar l’aparició d’un trient d’or de Suintila, datat en l’any 621-31, que consisteix en un tipus de moneda que molt rarament apareix en una excavació arqueològica. Donat el seu bon estat de conservació i la rellevància històrica de la troballa, ha quedat exposada en la vitrina de recepció -peça del semestre- del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA).

Cal nomenar que els treballs d’excavació arqueològica han estat a càrrec de l’empresa Mancebo González SL, sota la direcció tècnica de l’arqueòleg Ignacio Hortelano i amb la codirecció de José Mª Espí. Unes faenes que han seguit allò que s’arreplega al Pla General d’Ordenació Urbana d’Ontinyent i a la Llei de Patrimoni, per això han comptat amb l’autorització de la Conselleria de Cultura, conclouen des del consistori ontinyentí.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s